Kuchenne Przygody

Grillowany kurczak i warzywa w sosie balsamicznym

Składniki: 

  • 1/3 szklanki (80 ml) octu balsamicznego
  • 4 łyżeczki (20 g) musztardy Dijon
  • 2 łyżki (40 g) miodu
  • 2 łyżeczki (10 ml) soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki (28 ml) oleju rzepakowego
  • 400-500 g piersi kurczaka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki (9 g) zimnego masła

Przygotowanie: 

  1. W średniej misce wymieszaj ocet balsamiczny, musztardę Dijon, miód, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Ciągle mieszając wlej olej. Połowę zalewy przelej do niedużego garnuszka.
  2. Kurczaka umyj, osusz, usuń żyłki. Jeśli piersi kurczaka są grube, delikatnie je roztłucz. Każdą z nich pokrój na 4-5 kawałków (pasków). Przełóż do miski z zalewą. Marynuj przez przynajmniej 30 minut (spokojnie możesz ten czas wydłużyć do całej nocy).
  3. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój wzdłuż na cztery części. Z każej z nich odetnij wystające końcówki (żeby były jak najbardziej płaskie).
  4. Cebulę pokrój na niezbyt cienkie półplasterki.
  5. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oleju. Grilluj warzywa (paprykę z obu stron, cebulę mieszaj) aż będą przypieczone. W trakcie grillowania przypraw je solą i pieprzem. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Paprykę pokrój w paski.
  6. Na grillowej patelni podgrzej odrobinę oleju i usmaż z obu stron piersi kurczaka.
  7. W tym czasie do garnusza z zalewą dodaj masło i podgrzej, żeby masło się rozpuściło.
  8. Na usmażone warzywa wyłóż ugrillowanego kurczaka. Polewaj sosem.

Wskazówki: 

  • Myślę, że do bukietu warzyw można dodać również cukinię w plasterkach. Wychodzi pyszna z grilla 🙂

Żródło przepisu: 

Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 74

Mniam